Bestrijding
Plaagdierbestrijding is een zaak van goede vakkennis en het gebruik van de juiste bestrijdingsmiddelen. Bij een goede wering van kakkerlakken is bestrijding noodzakelijk. Na een grondige inspectie door de bestrijdingsdeskundige in het pand/ruimte, eventueel met behulp van feromoonvallen, wordt een lokaasgel toegepast welke op mogelijke schuilplaatsen aangebracht wordt. Ook kunnen lijmvallen geplaatst worden. Na 2 tot 4 weken zal (meestal) nog een nabehandeling plaatsvinden.
Uiterlijk
Lichaamslengte 21-28 mm., exclusief 2 lange antennes. Blauwzwart en soms kastanjebruin van kleur. Mannetjes hebben vleugels die 2/3 deel of meer van het achterlijf bedekken. Vrouwtjes hebben slechts zeer kleine vleugels. De larven (nimfen) hebben hetzelfde uiterlijk, maar zijn zeer donker gekleurd en zijn ongevleugeld. De vrouwtjes dragen een eipakket aan hun achterlijf met zich mee. Deze is ingegroefd en ca. 10 mm lang. Een eipakket bevat gemiddeld 16 eitjes.
Leefwijze
De Oosterse kakkerlak kan zich heel snel voortbewegen, maar in tegenstelling tot de Duitse en Amerikaanse kakkerlak niet goed op gladde oppervlakken klimmen. Ook kan de Oosterse kakkerlak, in tegenstelling tot Duitse en Amerikaanse kakkerlakken, niet vliegen. Als Oosterse kakkerlakken éénmaal binnen in een gebouw zijn, zoeken zij (aangezien ze lichtschuw zijn) een warme, donkere en liefst vochtige schuilplaats. Een omgeving met een temperatuur tussen de 20-29 °C en een hoge luchtvochtigheid geniet de voorkeur en hierin kunnen ze zich snel voortplanten. Men vindt ze op donkere, vochtige en iets koelere plaatsen dan de Duitse kakkerlak. Onder meer achter en onder keukenkastjes, onder de koelkast, wasbakken, verwarmingsapparatuur, in putjes, bij aquaria, in leidingkokers bij warmwaterleidingen en vooral ook in souterrains, kelders, kruipruimten, badkamers en toiletten. Het zijn alleseters met een voorkeur voor zoet, zetmeel bevattend voedsel en afval. Ze eten echter ook uitscheiding van mens en dier. Bij gebrek aan voedsel eten ze ook papier, leer e.d. Een (volwassen) Oosterse kakkerlak kan 2 tot 4 weken zonder voedsel leven.
Algemene Informatie
De Oosterse kakkerlak, ook wel bakkerstor genoemd, komt in Nederland veel minder vaak voor dan de Duitse kakkerlak. De Oosterse kakkerlak komt algemeen voor in de subtropen, zowel buiten als in gebouwen. In de tropen zijn het de opruimers van de natuur. Ze worden door het internationale handelsverkeer van met name voedingsmiddelen makkelijk wereldwijd verspreid. Ze worden makkelijk verspreidt door meermalen gebruikte kisten, dozen, manden, containers en zelfs met bagage en door verhuizingen en transporten. Kakkerlakken komen vooral voor in centraal verwarmde gebouwen, woningen, levensmiddelenbedrijven, bakkerijen, hotels, restaurants, ziekenhuizen, fabrieken en aan boord van schepen.
Wering
Preventieve maatregelen zijn onontbeerlijk. Bij overlast met Oosterse kakkerlakken is het belangrijk het gebouw/woning goed te ventileren en de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Een temperatuur van -4 °C gedurende ca. 15 uur is doorgaans fataal. Het is belangrijk om goederen op kakkerlakken te controleren voordat u deze in huis haalt. Voedsel en afval dient goed opgeborgen te worden zodat kakkerlakken er niet bij kunnen komen. Berg restanten voedsel op in voorraadbussen/dozen. Levensmiddelen dienen op koele plaatsen opgeslagen te worden. Reinig de keuken grondig en regelmatig. Kieren, naden en doorvoeropeningen van leidingen dienen afgedicht te worden.